xkuchtik.cz

 

ŘECKÁ PAPAZJANIJA.

 

INGREDIENCE: 600g hovězí špičky, plece nebo kližky, 200g cibule, 70g slaniny, 2 hlavičky česneku, 1 petržel, 1 mrkev, 1 řez celeru, 1 lžíce petrželky, usekaná celerová nať, 400 g brambor, sůl, mletý pepř, 5 pepřů, 3 dl bílého vína, 3 dl vody, sklenka vodou zředěného octa, 1 lžička mouky, 1 vepřová nebo telecí nožička. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na větší kousky, slaninu na kostičky. Kořenovou zeleninu rozkrájíme na nepříliš tenké plátky. Brambory podle velikosti necháme buď vcelku nebo je nakrájíme na poloviny či na čtvrtiny. Česnek zhruba oloupeme ze slupky, ale hlavičky necháme vcelku. Cibuli rozkrájíme na plátky. Na pánvi vyškvaříme slaninu, přidáme maso a. opečeme je ze všech stran. Do kameninového nebo do neoprýskaného litinového hrnce či do skleněné zapékací mísy s těžkou poklicí dáme opečené maso, nožičku, všechnu zeleninu, sůl, pepř, promícháme a zalijeme vínem smíšeným s vodou, octem a. moukou. Potom povážeme alobalem nebo dvojitým pergamenovým papírem, popřípadě přiklopíme skleněnou poklicí - můžeme ji ještě utěsnit směsí mouky a vody a dáme na tři hodiny do středně horké trouby Z hotového pokrmu vyjmeme hlavičky česneku a podle chuti papazjaniju přikyselíme. Podáváme s chlebem.

 


Vloženo:14. 4. 2002  
http://www.xkuchtik.cz