INGREDIENCE: asi 600 g skopového masa bez kostí nebo skopové kýty, sůl, 3 menší cibule, asi 3 mrkve, 1 malá Petržel, /2 celeru, rostlinný tuk nebo olej, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka (marjánka), 2 lžíce hladké mouky, šálek mléka nebo sladké smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté maso nakrájíme na větší kostky a vložíme je do vařící vody. Přidáme sůl, oloupanou, rozkrojenou I cibuli a očištěnou kořenovou zeleninu vcelku. Vaříme v tlakovém hrnci nebo mírným varem pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme a vývar procedíme. Oloupanou, drobné nasekanou zbylou cibuli a polovinu utřeného česneku osmahneme v kastrolu na tuku, přidáme drobné pokrájenou zeleninu z vývaru, zamícháme a zalijeme šálkem vývaru. Přidáme zbylý česnek, špetku pepře, lžičku majoránky a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali hladkou mouku. Dobře promícháme, podle chuti přisolíme (případné ještě zředíme vývarem) a krátce povaříme. Omáčku přecedíme do jiného kastrolu, zeleninu přitom lžící hodně rozmačkáme přes cedník, přidáme vařené maso a prohřejeme. Obdobným způsobem můžeme také připravit hovězí maso. Příloha: houskový nebo bramborový knedlík.