xkuchtik.cz

 

DOMÁCÍ PAŠTIKA Z KUŘECÍCH JATER

 

INGREDIENCE: 500g kuřecích jater, 400g středě tučné vepřové plece bez kostí, olej, 1 cibule, 1 žemle, mléko, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, ml. pepř, drcené nové koření, špetka muškátového květu a zázvoru, lžíce brandy, 3 lžíce smetany, 80g anglické slaniny.

POSTUP PŘÍPRAVY: Játra odblaníme, odkrojíme nažloutlá místa a společně s vepřovým masem nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme játra a maso, za stálého míchání je krátce osmáhneme a podusíme. Žemli nakrájíme na tenké plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Játra a maso umeleme při současném přidávání 3 lžic mléka, potom umeleme i žemli. Ke směsi přidáme vejce, žloutek, sůl, koření a vše dobře prošleháme. Pak vmícháme brandy, smetanu a slaninu nakrájenou na kostičky, směs naplníme do kovové formy vymaštěné olejem, lžící ji dobře stlačíme, aby ve směsi nezůstali vzduchové bubliny. Formu pokryjeme alobalem, který přes hrany formy dobře upevníme ohnutím a založením. Formu vložíme buď do kastrolu s horkou vodou, ty přiklopíme poklicí nebo vrchním dílem pekáče a vaříme nejméně 1 hodinu při 80°C. Paštiku necháme vychladnout ve formě přes noc, před podáváním nakrájíme na plátky a obložíme zeleninou.

 


Vloženo:28. 6. 2001  
http://www.xkuchtik.cz