xkuchtik.cz

 

ZELNÉ LISTY PLNĚNÉ MASEM.

 

INGREDIENCE: 250g vepřového masa z plecka, 250g telecího plecka, 600g hlávkového zelí, 75g cibule, 60g rýže, 40g rajčatového protlaku, 1 lžíce petrželové natě, 1 syrové vejce, 1/8 l kyselé smetany, 1 lžička solamylu, 125g vepřového sádla, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1g pepře, 1 lžička sladké papriky. POSTUP PŘÍPRAVY: Celou hlávku zelí vložíme na 5 minut do vroucí vody spařit. Po vyjmutí z vody rozebereme na jednotlivé listy (vývar nevyléváme, budeme jej potřebovat). Střední žebro listu lehce naklepeme, nebo jej lehce seřízneme nožem, a to proto, abychom jej mohli lépe stočit. Nyní v hrnci orestujeme na rovné polévkové lžíci rozpáleného sádla čistě vypranou rýži, osolíme jí půlkou lžičky soli, zalijeme 2 dl vody a dusíme doměkka. Maso semeleme, přidáme vejce, osolíme, přidáme pepř, mletou papriku, petrželovou nať, uvařenou rýži a vše dobře smícháme. Směsí naplníme zelné listy, svineme a pečeme na zbývajícím rozpáleném sádle asi 15 minut v troubě. Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rajčatový protlak, orestujeme, podlijeme odlitou vodou ze zelí a necháme přejít varem. Hotovou šťávu zalijeme zapečené zelné listy, které přikryté pokličkou, pak ještě 30 minut dusíme. Nakonec šťávu zjemníme smetanou, v níž jsme rozmíchali lžičku solamylu a o 2-3 minuty dušení zelného listu prodloužíme. Před podáváním můžeme ještě dochutit solí a octem. Příloha bramborové knedlíky.

 


Vloženo:5. 8. 1999  
http://www.xkuchtik.cz