INGREDIENCE: 4 plátky vepřové krkovičky nebo kotlety či plecko, 200g měkkého salámu,250gg mletého masa z libového bůčku, špetka pepře, špetka soli, 4 stroužky česneku, 2 lžičky kořeni do mletých mas nebo na guláš, kousek masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky naklepeme po obou stranách, osolíme a opepříme. Do mletého masa dáme zbytek pepře a soli, utřený česnek a dobře promícháme. Ochutnáme- mělo by být pikantní. Na připravený plátek masa položíme silnější plátek salámu a celý plátek i se salámem potřeme upraveným mletým masem. Srolujeme do závitku a upevníme jehlami nebo párátky. Prudce po všech stranách opečeme na pánvi na tuku. Vše přelijeme do pekáče, podlijeme trochou vřelé vody a pod pokličkou necháme dusit v dost horké troubě asi 20-30 minut. Potom závitky obrátíme podlijeme a už bez pokličky dopečeme za 20 minut tak, že je povrch závitku opečený dozlatova. Závitky dáme do tepla, šťávu doplníme vřelou vodou s kouskem masoxu.