xkuchtik.cz

 

POLSKÝ BIGOS.

 

INGREDIENCE: 250g libového vepřového bez kostí, 150g tučného bůčku, 150g uzené klobásy, 400g syrového a 400g kysaného zelí, 2 lžíce rajského protlaku, lžíce mouky, hrst sušených hub, 2 nakyslá jablka, 50g slaniny, 50g másla, cibule, sůl.

POSTUP PŘIPRAVY: Maso nakrájíme na kousky a rychle opečeme na rozpálené slanině. Čerstvé zelí jemně nakrouháme, zalijeme trochou vařící osolené vody. Přidáme je k masu a dusíme vše pod pokličkou. Když je maso a zelí skoro měkké, přidáme i zelí kysané. Maso vyjmeme, pokrájíme na kousky. Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme ji moukou, usmažíme do zlatova a zamícháme do zelí. Přidáme předem namočené houby, nadrobno pokrájené, rajčatový protlak, podle chuti přisolíme, a je-li zelí příliš kyselé, přisladíme. Do kastrolu dáme vrstvu zelí na ní vrstvu masa a klobásy pokrájené na kolečka a zase vrstvu zelí. Vrstvení opakujeme. Navrch přijde zelí. Jídlo získá na lahodnosti, vložíme-li mezi vrstvy plátky jablk. Pak ještě vše zapečeme.

 


Vloženo:8. 10. 2005  
http://www.xkuchtik.cz