xkuchtik.cz

 

JÁTROVÁ PAŠTIKA (PO FRANCOUZSKU)

 

INGREDIENCE: 300g jater nakrájených na kousky -hovězích, telecích, vepřových nebo i kuřecích, 150-200g másla,1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, koňak nebo brandy. Máslo vytáhneme z lednice aspoň 1 hod. před použitím.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu na 50 g másla, dáme zpěnit velmi nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme 2 nakrájené stroužky česneku, znovu zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme na mírném ohni asi 8 minut. Nenecháme je udělat hodně, protože jinak by moc ztvrdly. Až budou skoro hotové, podlijeme je sklenkou brandy nebo koňaku, mícháme, necháme vypařit brandy, osolíme a zhasneme. Necháme zchladnout. V misce namočíme rohlík v trošce mléka, přidáme trochu brandy, portského či tokaje. Do mixeru dáme vychladlá játra s cibulkou a šťávou ze smažení, přidáme namočený rohlík a 100g másla, a řádně rozmixujeme, až vznikne jemná paštika. Dle chuti dosolíme. Dáme ji do misky a do ledničky na několik hodin vychladnout. Podáváme na opečeném bílém chlebě. Abychom ji mohli nechat v ledničce několik dní, dáme ji natlačenou do sklenice od marmelády s hermetickým víčkem. Moc dobré, děti to milují.

 


Vloženo:2. 4. 2005  
http://www.xkuchtik.cz