xkuchtik.cz

 

JAK UCHOVAT SÝRY

 

Každá potravina, aby vydržela dlouho čerstvá a dobrá, potřebuje péči při ukládání a uchovávání –
a o sýrech to platí zvlášť. Sýr je velice jemný výrobek, který vyžaduje speciální podmínky pro zachování vzhledu, chuti i kvality: stálou teplotu mezi 6 - 8_C a stálou vlhkost vzduchu. Příliš nízká teplota sýr "zabíjí", příliš vysoká ho rozkládá. Obdobné je to s vlhkostí vzduchu - při nízké se sýr vysuší a zdeformuje, při příliš vysoké dojde k jeho rychlému znehodnocení.

Sýry je lepší kupovat průběžně, podle příležitosti a potřeby, než je doma dlouho skladovat. Nejvhodnějším místem pro uložení sýrů v domácnosti je chladnička, a to zásuvkový prostor pro ukládání ovoce a zeleniny. Sýry ukládáme v původních obalech nebo "přebalené" do hliníkové folie - alobalu, nikdy je neukládáme pouze v papíru. Dáváme pozor, aby sýr v chladničce nezmrzl. Před podáváním nesmíme zapomenout vyndat sýr asi hodinu předem - dáme mu tak čas na "rozvinutí
a provonění" při pokojové teplotě.

Čerstvé sýry - Velká skupina sýrů, které se konzumují mladé a neprocházejí žádným zušlechtěním, výroba je ukončena prokysáním sýřeniny. Patří sem především tvarohové - krémové sýry (Lučina, Imperiál, žervé). Čerstvé sýry se uplatňují hlavně ve studené kuchyni při výrobě různých pěn, pomazánek, krémů s přidáváním byli, zeleniny, uzenin aj. při slané, ovoce, ořechů, čokolády apod. při sladké úpravě. Měli by se spotřebovat nejpozději do týdne.

Měkké a plísňové sýry - Obecně jde o sýry s vyšším obsahem vody (až 45%). Patří sem sýry
s přirozenou kůrkou tvořenou bílými plísněmi (sýry typu Camembert, Hermelín, Encián) a sýry
s hladkou kůrkou žlutavé barvy (Blaťácké zlato). Mezi měkké se řadí také sýry zrající pod mazem (Romadúr, dezertní sýry, pivní sýry aj.), s výraznou chutí a hlavně vůní, s níž musíme počítat i při tepelném zpracování. Můžeme je uchovávat jeden až dva týdny. Sýry s výraznou vůní ukládáme
v chladničce do dobře uzavíratelných skleněných nebo plastových nádob.

 

 


Vloženo:5. 10. 2002  
http://www.xkuchtik.cz