xkuchtik.cz

 

MASOPUSTNÍ KOBLIHY.

 

INGREDIENCE: 500g poloh. mouky, 50g másla, 35g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 40g droždí, 3 lžíce rumu, 3 žloutky, 2-2,5 dl mléka, špetka soli, mouka na vál, tuk na smažení, marmeláda nebo povidla na plnění.

POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do kastrůlku s trochou cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka, promícháme a zaprášíme moukou. Zakryté utěrkou dáme na teplé místo, aby kvásek vzešel. V míse utřeme změklý tuk s veškerým cukrem do pěny. Přidáme postupně rum, žloutky, mléko, kvásek a mouku smíchanou se solí. Vymícháme vláčné těsto, které se nechytá a vařečku, a dáme je zakryté vykynout. Na pomoučněném vále z něj potom vyválíme asi 1 cm silný plát. Vykrajovátkem na něm naznačíme kolečka o průměru 3,5 cm a polovinu z nich prokrojíme až dolů. Na nedokrojenou polovinu rozdělíme lžičkou stejné dávky marmelády. Přes ní položíme kolečka těsta, okraje pečlivě přimáčkneme a tvořítkem dokrojíme i spodní kolečka. Koblihy na vále zakryjeme a necháme asi 1 hodiny kynout (během té doby je obrátíme, aby kynuli souměrně). Pak je vkládáme do vroucího tuku v hlubší pánvi nebo fritovacím hrnci a usmažíme po obou stranách do zlatava. Po vyjmutí necháme tuk odkapat na síto nebo savém papíru.

 


Vloženo:29. 3. 2005  
http://www.xkuchtik.cz