xkuchtik.cz

 

ZAJEČÍ FAŠÍRKA NA SMETANĚ PODLE JARUŠKY

Na Štědrovečerní stůl !!

 

INGREDIENCE: 1 zaječí předek, 300g tučného vepřového masa (může být i bůček), mletý pepř, sůl, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce červeného vína, 1 lžíce hrubé mouky, 2 vejce, 50g slaniny. Omáčka: 4 celé pepře, 2 bobkové listy, 3 nová koření, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, celkem 60g másla, 1 l kysané smetany, 1 lžíce hl. mouky, citrónová šťáva z 1 citrónu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Zaječí maso zbavíme kostí, blanek, opláchneme studenou vodou, nakrájíme na kousky a umeleme spolu s nakrájeným vepřovým masem na masovém strojku. Strouhanku pokropíme červeným vínem a přidáme ji k masu. Slaninu nakrájíme na drobné kousky a dáme ji do pánvičky osmáhnout. Osmaženou slaninu přidáme k masu, osolíme, opepříme, vmícháme rozšlehaná vejce, zahustíme hrubou moukou a vypracujeme sekanou. Navlhčenou rukou utvoříme úhlednou šišku. Kořenovou zeleninu očistíme , drobně nakrájíme, přidáme sekanou cibuli a vše na másle osmažíme dorůžova. Na pekáč dáme kousek másla, na něj položíme křížem špejle a na ně vložíme sekanou. Pak přidáme osmaženou zeleninu, pepř, bobkový list, nové koření, podlijeme vodou a pečeme v troubě dozlatova. Občas podlijeme vypečenou šťávou. Upečenou fašírku vyjmeme. Šťávu se zeleninou prolisujeme a zalijeme smetanou s rozmíchanou hl. moukou. Podle potřeby zředíme vodou, dochutíme citrónovou šťávou případně solí a krátce povaříme.

 


Vloženo:14. 12. 2007  
http://www.xkuchtik.cz