xkuchtik.cz

 

RADA NAD ZLATO!!

 

UTÍKÁ TI MLÉKO: Při svařování se mléko nesrazí, když do něj přidáš kostku cukru nebo nádobu před vařením vypláchneš vodou. Mléko při dosažení bodu varu nevzkypí,potřeš-li okraj hrnce pečlivě tukem.Aby mléko nezkyslo dej do 1 litru kostku cukru , nebo v něm rozmíchat špetku sody bikarbony. Stejného výsledku docílíš když do nádoby vložíš čerstvý list křenu.

TAJEMSTVÍ AROMA KÁVY: Čerstvě umletá káva nám bude déle vonět, když ji nasypeme do dobře těsnící nádoby a ihned dáme do chladničky.Ráno si pak odsypeme jen takové množství které obvykle spotřebujeme.

URČITĚ BEZ ŠKRALOUPU: Aby se ti na omáčce neudělal škraloup, který není ani dobrý, ani estetický, napíchni na vidličku malý kousek másla a několikrát jim přejeď po povrchu omáčky.Uvidíš ,škraloup se neudělá.

CHUŤ I BARVU POLÉVKY: Polévku z kostí nebo malého kousku masa zlepšíme, dáme-li do ní vařit neoloupanou malou, v tuku do zlatova opečenou cibulku.

KŘEHKOST A VLÁČNOST: Docílíme u smažených vepřových řízků tím, že je po usmažení na chvíli prohřejeme v pařáku na knedlíky.

UZENINY NEVAŘÍME VE VODĚ: Uzeniny urovnáme na pařák a necháme je pomalu prohřívat. Budou jako z udírny.

PŘÍLIŠ BLEDÝ ŽLOUTEK: Žloutek ztmavne přidáme-li špetku soli.

HROZINKY: Hrozinky nebo jiné drobné sušené ovoce nejdříve obalíme v cukru a potom teprve dáváme do těsta, neklesnou ke dnu.

CITRÓNOVÁ ŠTÁVA S VODOU: Osvěží ráno nalačno váš organismus a vyčistí žaludeční šťávy.

STARŠÍ VLŠSKÉ OŘECHY: Vložíme do osolené vody na pět dnů. Jádra se pak lehce vylupují a mají lepší chuť

DÁVÁME LI DO TĚSTA JEN ŽLOUTKY: Přidáme k nim lžíci horké vody a dobře rozšleháme. Těsto bude měkčí a křehčí.

 


Vloženo:17. 9. 2002  
http://www.xkuchtik.cz