xkuchtik.cz

 

HOUBOVÉ KARBANÁTKY

 

INGREDIENCE: 500g čerstvých hub (pečárky, hřiby pravé, májovky. holubinky, hřiby hnědé, křemenáče, klouzky, čirůvky zelánky), 40g másla, 30g cibule, petrželka, 2 žemle, 1/4 l mléka, 100g anglické slaniny, sůl, mletý pepř, 2 vejce, podle potřeby strouhanka, 80g sádla na pečeni a trochu vývaru na podlití. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, do něho vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou petrželku a trochu osmahneme. K osmahnuté cibuli přidáme na kostičky nakrájené houby, udusíme doměkka a necháme vychladnout. Pak k nim přidáme ostrouhané, rozkrojené, v mléce namočené a vymačkané žemle, pokrájenou slaninu, promícháme a na masovém strojku vše umeleme. Připravenou směs dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, podle potřeby strouhanku a dobře promícháme. Ze směsi utvoříme na prkénku posypaném strouhankou malé karbanátky, dáme je na pekáč, přelijeme horkým sádlem a za občasného přelévání vlastní šťávou, kterou podle potřeby doplňujeme vývarem, ve středně horké troubě pečeme asi 20 minut. Obměny: Místo žemlí můžeme do směsi promíchat 2 větší uvařené a nastrouhané brambory a 2 lžíce mléka. Do směsi můžeme také přidat 100g vepřového a 100g hovězího umletého masa nebo lžičku sardelové pasty, popř. 2 stroužky česneku. Místo karbanátků můžeme ze směsi utvořit malé válečky (krokety), obalit ve 2 bílcích rozšlehaných s 2 lžícemi vody, ve strouhance a pak ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku vysmažit. Příloha: vařené brambory, bramborová kaše a saláty ze syrové zeleniny zejména okurkový salát nebo dušený špenát.

 


Vloženo:16. 9. 2016  
http://www.xkuchtik.cz