xkuchtik.cz

 

MAĎARSKÝ ZÁVIN.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 600g mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody, lžíce octa a kousku rozehřátého másla velikosti vlašského ořechu se uhněte těsto a zpracovává tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vál a na ruce. Přikryté teplým kastrolem se nechá 15 minut odpočinout. Potom se povrch potře rozpuštěným máslem a vytahuje se na placku tenkou jako hedvábný papír. Silnější okraje se odříznou nožem. Vytažené to se pokropí máslem a plní podle volby buď nakrájenými jablky, nebo tvarohem, mletými ořechy, višněmi nebo dušeným zelím a houbami. Těsto se pak svine do tvaru roury a v troubě peče do zlatova. Závin se Maďarsky řekne rétes a podobá se mu tzv. vargabéles. Ten se peče rovněž v troubě a skládá se ze 2 vrstev závinového těsta, mezi které vkládáme
natenko nakrájené nudle s tvarohem.

 


Vloženo:23. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz