xkuchtik.cz

 

GULÁŠ Z VELRYBÍHO FILÉ.

 

INGREDIENCE: 700g velrybího filé, 3 menší cibule, kmín, 5 lžic sádla, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, 3-4 stroužky česneku, majoránka, 1 lžička másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli s kmínem osmažíme na tuku dozlatova, vmícháme sladkou mletou papriku a krátce osmahneme. Potom přidáme na kostky nakrájené maso z velrybího filé, podusíme ve vlastní šťávě, přidáme pepř, sůl, zalijeme trochou horké vody a dusíme. Pří dušení občas zamícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou. Když je maso poloměkké, necháme základ vysmahnout do tuku, zaprášíme hladkou moukou a při stálém míchání osmahneme. Potom zalijeme horkou vodou tak, aby omáčka byla řídká, rozmícháme, přidáme utřený česnek, majoránku a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Omáčku, která má červenohnědou barvu a výrazně kořeněnou chuť, zjemníme přidáním syrového másla. Podáváme s vařenými brambory sypanými drobně rozsekanou petrželkou. (Při úpravě velrybího masa je nutno počítat s tím, že maso z velryby je tužší a k úpravě vyžaduje delší čas přípravy než maso hovězí.)

 


Vloženo:13. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz