xkuchtik.cz

 

ITALSKÉ BRODETTO.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Dostali jame malého kapříka, okouna a línka. Jak to udělat, aby se ti, které podělíme, nedomnívali, že tu nejlepší rybu mám já? Upravíme je dohromady - každý dostane od každé kousek. Bude to něco na způsob slavné francouzské bouillabaisse. Všechny ryby vykucháme, zbavíme kůže a nakrájíme na kousky. V rozpáleném oleji zpěníme ne kolečka nakrájenou cibuli, stroužek utřeného česneku a jemně nasekanou petrželku. Do toho přidáme kousky osoleného rybího masa a necháme je slabě opéci. Jakmile začnou růžovět, přidáme k nim bobkový list, rajčatový protlak a 4 kolečka citrónu. Na to nalijeme vývar z rybích hlav - a dáme ho tolik, aby maso bylo potopeno. Ted ještě opepříme a na mírném ohni bez míchání vaříme půl hodiny. Ted. dáme na misku kousek mála a nasypeme na ně trochu mouky. Pečlivě rozetřeme a po kouscích přidáváme do pokrmu. Jídlo pozvolna houstne - ale pozor: nesmí být hustší než polévka - rybí polévka ovšem. Nemícháme, jen přidáváme kousky moučného másla a teď to bude to pravé! Okusíme snad ještě trochu přisolit? Ano, teď už můžeme dát lžící do hlubších misek každému nejprve několik kousků masa a pak sběračkou dolít polévky. Slibně to voní. A znamenitě k tomu chutná kousek opečené topinky!

 


Vloženo:9. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz