xkuchtik.cz

 

HOVĚZÍ NA SMETAN (FRANCOUZSKÝ RECEPT)

 

INGREDIENCE: Nejdříve marinujeme ¾ kg hovězího, zbaveného šlach i tuku a rozkrájeného na malé kousky, v této směsi : 6 dl převařené vody, 2 polévkové lžíce vinného octa, 2 stroužky česneku, 1/4 kg na kolečka nakrájené cibule, tymián, bobkový list, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso v ní ponecháme 48 hodin, potom přikročíme k vykonání zázraku : v kastrole (předepsán je kastrol litinový) rozpustíme 100g nadrobno rozkrájené slaniny, a ještě dokud je horká, dáme k ní rozpustit hrudku másla. Pak vyjmeme maso z marinády, otřeme je ubrouskem a dáme do kastrolu. Když se maso počne opékat, přidáme z marinády cibuli; barví se jen pomalu, protože je vlhká. Mezitím dáme vařit marinádu s česnekem a ostatním kořením na tak dlouho, až se jí skoro polovina vyvaří. Touto vřelou tekutinou maso v kastrole zalijeme. Zakrytý kastrol pak necháme na plameni ještě 3 hodiny. (Kdyby vody vypařováním příliš ubylo, je dovoleno znovu přilít) V míse pak vidličkou promícháme 125g smetany (je to necelý půllitr) s kávovou lžičkou maizeny. A1e pozor - jen s kávovou ! Směs přilijeme do kastrolu, rozmícháme a po 10 minutách varu okusíme: je to tak znamenité, že od té doby budete hovězí připravovat jen tímto způsobem! A do té marinády můžete přidat 1 nakrájenou mrkev a štipec šalvěje. Možná, že to bude ještě znamenitější.

 


Vloženo:1. 3. 2000  
http://www.xkuchtik.cz