xkuchtik.cz

 

DOPORUČENÉ SKLADBY PAŠTIKOVÉHO KOŘENÍ

 

I.Univerzální paštikové koření: 40g bílého pepře, 20g sladké mleté papriky, 20g zázvoru, 20g nového koření, 10g majoránky, 20g muškátového oříšku, 10g muškátového květu. Koření dvakrát až třikrát jemně umeleme, popřípadě ještě ve hmoždíři utlučeme přes jemné sítko prosejeme. Koření, které nespotřebujeme, uchováváme v uzavřené nádobě. Časem ztrácí na kvalitě. Tato směs koření se může používat k přípravě drůbežích, zvěřinových, vepřových i játrových paštik.

II. Paštikové koření ostřejší chuti: 50g mletého bílého pepře, 13g zázvoru, 15g nového koření, 10g muškátového oříšku, 10g mleté skořice.

III. Paštikové koření výrazné vůně po hřebíčku: 30g černého pepře, 25g hřebíčku, 4g muškátového oříšku,20g muškátového květu, 10g tymiánu. Toto koření je vhodné zejména pro bí1ou paštiku.

IV.Paštikové koření s novým kořením: 30g nového koření, 50g černého pepře, 10g skořice, 15g zázvoru,10 g muškátového květu, 10g bobkového listu, 5g koriandru. Toto koření je velmi aromatické chuti po novém koření. Je vhodné zejména pro zvěřinové paštiky s přidáním dobrého koňaku do paštikové směsi při míchání.Technologie přípravy.U všech druhů paštikového koření je technologický postup v zásadě stejný jako je uveden v případě směsi č. I. Nejvhodnější je použití mleté koření již průmyslově zpracované a ještě rozmělnit v hmoždíři a přes jemné sítko prosát. Použití paštikového koření co do množství usměrníme při dochucování jednotlivých paštik.

 


Vloženo:15. 2. 2001  
http://www.xkuchtik.cz