POSTUP PŘÍPRAVY: 1. S rýží: Z vepřové kýty nakrájené řízky se osolí a naklepou. Na každý se dá asi lžíce spařené rýže a posype na sádle osmaženou cibulkou. Řízky se stočí, jen volně nití převáží, poněvadž rýže nabude, na omastku se rychle po všech stranách opekou, podlejí a dusí do měkka. Podávají se s osmaženými brambory a kyselou okurkou. Též špenát nebo hlávkové zelí je vhodné.
2. S Houbami: Jemně usekané čerstvé nebo naložené houby se odusí na másle, osolí, a když vysmáhnou, podlejí se trochou bílého vína a ještě podusí. Poté se k nim přidají 2 celá vejce, dle potřeby strouhanky a trocha pepře i soli a umíchají se nahusto. Nádivka se rozdělí na 4-5 naklepaných řízků z kýty. Sbalí, ováží nití nebo sepnou párátky a dusí jako předešlé. Použijí-li se houby naložené v soli, nesolí se řízky ani nádivka, až dle potřeby šťáva. Podávají se s brambory a okurkou, nebo s rýží.