xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ BRAMBOROVY SALAT (OD ERŽIKY Z KOŠIC)

 

INGREDIENCE: Brambory uvaříme ve slupce, můžeme do vody dat asi 2 kávové lžičky soli. Než se brambory uvaří, tak si připravíme přísady, které se budou dávat do bramborového salátu.
Uvaříme si natvrdo asi 4 vajíčka, dáme si uvařit asi 2 mrkve a nakrájíme si nadrobno asi 4 cibule, a aspoň 5 kyselých okurku ze sklínky. Pokud máme doma sterilovanou zeleninu v plechovce, nebo ve sklence, tak si ji taky přichystáme- otevřeme. Jestli nemáme zeleninu, tak aspoň hrášek v plechovce nebo ve skleničce.
Uděláme si nálev: Do kastrolku dáme trochu oleje, asi 5-6 polévkových lžic a osmažíme na něm asi polovinu té cibule. Až je cibulka trochu osmažená, nesmí byt moc tmavá, tak kastrolek odstavíme z plotny a přidáme do něho asi slabou poloviny male kávové lžičky mletého pepře a ještě asi malou kávovou lžičku soli a ještě tam dáme asi 2 polévkové lžíce octu.
 

POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory (poznáme, že jsou uvařené, když do nich píchneme třeba vidličkou) cháme vychladnout, oloupeme, pokrájíme, nebo protlačíme je do velké mísy, aby se pak snadno salát dal promíchat. Pokrájíme nadrobno, nebo taky protlačíme tým kolečkem na brambory oloupané uvařené vajíčka. Pokrájíme tam uvařenou mrkev a taky ty kysele okurky. Slijeme vodu z plechovky, nebo ze sklínky sterilované zeleniny, a zeleninu, nebo hrášek vysypeme do salátu. Pak tam přidáme ten nálev z kastrolku. Nakonec přidáme do hotového salátu asi 4 polévkové lžíce majonézy. Salát dobré promícháme a je hotovy. Zaleží, jaké množství salátu se děla. Když ho děláme málo, tak dáme min všeho a taky min majonézy.
 

 


Vloženo:20. 12. 2013  
http://www.xkuchtik.cz