INGREDIENCE: 250 g mletého libového bůčku nebo vepřového ramínka, 3 lžíce sušené bramborové kaše nebo 2 vařené rozmačkané brambory, 1 vejce, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky ml. kmínu, ½ lžičky Vegety, špetka soli, na špičku nože kypřící prášek do pečiva, asi 1 dl vody, větší množství tuku na smažení. Příloha: bramborová kaše.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mletého masa vmícháme po částech vodu a vejce rozšlehané metlou. Pak přidáme koření, brambory a nakonec prášek do pečiva. Z masové směsi tvoříme kuličky a smažíme je v tuku do zlatova.
Obměna: Pokud k mletému masu přidáme místo brambor trochu Solamylu nebo mouky, můžeme ze směsi tvořit malé knedlíčky a zavařit je do polévky místo játrových.