xkuchtik.cz

 

VEPŘOVÁ PEČENĚ NA PIVĚ

 

INGREDIENCE: 1 kg vepřové pečeně nebo krkovičky, ale oblíbený je také bůček, 2 lžíce sádla, lžíce hl. mouky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, lžička kmínu, 1/8 l světlého piva 12°.

POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný česnek nakrájíme na kolečka a rozetřeme jej nožem se solí. Omyté a osušené maso potřeme ze všech stran směsí česneku a soli, pokmínujeme a vložíme vrchní stranou do pekáče, to znamená, že je položíme naznak na kůži. Teď maso trochu podlijeme, podle velikosti pekáče, asi 8 lžícemi vody, přidáme sádlo, pekáč přikryjeme pokličkou a dáme dusit do trouby rozehřátou na 200°C. během dušení budeme maso podlévat už jen pivem a povrch masa několikrát potřeme vypečenou šťávou s tukem. Za zhruba 45 minut obrátíme maso měkkou kůží navrch, kůži nakrájíme ostrým nožem na čtverečky a posypeme na kolečka krájenou cibulí. Od této chvíle pečeme maso v troubě už bez pokličky, opět za stálého podlévání trochou piva a při občasném potírání vypečenou šťávou s tukem, dalších cca 45 minut. Tímto způsobem upečené maso bude mít měkkou, červenou kůrčičku a lahodnou vypečenou šťávu. Abychom maso nepřipálili, korigujeme teplotu v troubě podle potřeby. Také podlévání a potírání masa výpekem nesmíme ošidit. Maso nemusíme péci v celku. V tom případě si rozdělíme krkovičku, pečeni nebo bůček na 2 cm silné plátky a pečeme je podle výše uvedeného receptu, avšak dobu pečení přiměřeně zkrátíme. Vepřovou pečeni na pivě podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a s kyselým zelím.

 


Vloženo:30. 4. 2010  
http://www.xkuchtik.cz