xkuchtik.cz

 

POLÉVKOVÉ KNEDLÍČKY (RECEPTY Z TŘICÁTÝCH LET MINULÉHO STOLETÍ)

 

HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Utře se 30 g másla se 2 žloutky, přidá se 1 ve vodě máčená a vymačkaná houska, z 2 bílků sníh a dle potřeby strouhané housky. Nechá se to asi ½ hodiny odpočinout, poté se vykrajují malou lžičkou nebo tvoří rukou, v chladné vodě smočenou, knedlíčky a zavaří se do polévky.
2. Utře se 50 g másla se solí a 1 žloutkem. Poté se přidají 4 lžíce mléka střídavě s potřebným množstvím strouhané housky, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto. Vmíchá se též sekaná zelená petržel, těsto se nechá asi ½ hodiny odpočinout, pak se zavaří jeden knedlíček na zkoušku, je li dobrý, vyndá se na moukou poprášené prkénko, rozválí váleček, nakrájejí kousky, tvoří se malé knedlíčky a zavářejí do polévky.

MOZEČKOVÉ KNEDLÍČKY
POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí mozeček se očistí, useká a na zrůžovělé cibulce s trochou másla odusí. Zatím se utře 30 g másla se 2 žloutky, dá se vychladlý mozeček, sůl, pepř, zelená petržel, dle potřeby strouhané housky, ze 2 bílků sníh, zlehka se vše zamíchá a lžičkou zaváří se knedlíčky do polévky.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
POSTUP PŘÍPRAVY: 40 g másla nebo sádla se utře s 2 vejci, přidá se 150 g umletých jater, pepře, soli, majoránky, trochu rozetřeného česneku a cibule, strouhané housky tolik, aby se knedlíčky nerozvařily. Zavaří se do polévky a nechají podle velikosti 5 až 10 minut povařit.

MORKOVÉ KNEDLÍČKY
POSTUP PŘÍPRAVY: Kousek morku, asi jako vejce, se dobře utře, přidá 2 vejce, trochu mléka, sekaná zelená petrželka, osolí a přimíchá dle potřeby strouhané housky. Těsto se nechá asi ½ hodiny odpočinout, poté se tvoří knedlíčky, které se vaří asi 10 minut. Je dobře dát jeden vařit na zkoušku.

KNEDLÍČKY ZE ZBYTKŮ MASA
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Zbytky jakéhokoliv pečeného nebo vařeného masa se jemně umele, 1 vejce se utře s 1 žemlí ve vodě namočenou a vymačkanou, lžící másla nebo sádla. Poté se dají 4 lžíce masa, kousek jemně sekané cibulky, solí se to, opepří, přidá i špetka květu (muškátového), dobře vše umíchá a dle potřeby přidá ještě strouhané housky. Dělají se malé knedlíčky a asi 6 minut vaří. Jsou vhodné do polévky z kostí nebo zeleninové zasmažené, neboť přidají polévce chuti. 2. Umele se 100 g zbylého masa, přidá 1 vejce, lžička sádla, špetka pepře, majoránky, sekané zelené petrželky, trochu utřeného česneku, 1 lžíce strouhané housky, dle potřeby se přisolí, promíchá a přidá mouky tolik, aby se mohly dělat malé knedlíčky, které se zavářejí do vařící polévky.

JÁTROVÁ RÝŽE
POSTUP PŘÍPRAVY: Připraví se týmž způsobem jako játrové knedlíčky, stačí však ode všeho jen polovina. Těsto se promačká do vařící polévky přes k tomu určený cedník.

 


Vloženo:25. 3. 2009  
http://www.xkuchtik.cz