xkuchtik.cz

 

PRAVÁ SVÍČKOVÁ

 

INGREDIENCE:
1 kg hovězího zadního,
zmražená slanina nakrájená na klínky (na špikování),
3 mrkve,
1 celer,
1 petržel,
3 cibule,
2 lžíce plnotučné hořčice,
brusinky nebo marmeláda z nich,
1-2 lžíce octa,
tymián, bobkový list, pepř, nové koření,
2 kuličky jalovce,
1 citron – okrájený, rostlinný olej,
120 g másla, krupicový cukr.

Na dokončení:
30% smetana 200 - 250 ml,
2 lžíce mléka,
2 lžíce hladké mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY:
Maso prošpikujeme slaninou - nožem uděláme díry "po vláknu" a zmražené kousky do nich nastrkáme.
Mrkev, celer, petržel, cibuli nastrouhat nahrubo a osmahnout na troše oleje a třetině másla, po dvou minutách přidat koření.
Po dalších dvou minutách posypte dvěma lžícemi krupicového cukru a opět smažte cca 3 minuty - cukr zkaramelizuje.
Přidat 2 lžíce brusinek nebo lžíci brusinkové marmelády, hořčici a ocet, zamíchat a chvíli nechat probublat, aby se ocet odpařil.
Pak zalít trochou vody a dát do pekáče.
Na další třetině rozpáleného másla a troše oleje opečeme prošpikované, osolené a opepřené maso, dáme do pekáče k základu, posypeme tymiánem, přidáme nakrájený oloupaný citron bez peciček a pečeme 15 minut na 220 stupňů.
Poté snížíme na 200, pekáč přikryjeme a pečeme ještě hodinu, pak odkrýt a péct 15 minut doměkka.
Dle potřeby samozřejmě podlévat vodou.
Poté dáme maso stranou, vyjmeme koření, a všechnu zeleninu seškrábneme z pekáče, i tu připečenou - udělá to vynikající chuť - do kastrólu.
Tyčovým mixérem všechno umixujeme.
Poté přilijeme šlehačku smíchanou s 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi hladké mouky, přivedeme k varu a povaříme cca minutu.
Nakonec přidáme poslední třetinu másla, promícháme.
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s knedlíkem, ušlehané šlehačky nebo zakysané smetany a brusinek.

 

 


Vloženo:23. 2. 2009  
http://www.xkuchtik.cz