xkuchtik.cz

 

VÁNOČNÍ KUBA.

Na Štědrovečerní stůl.

 

INGREDIENCE: 250g krupek, 1 litr vody, 1 menší cibule, 3 lžíce sádla, hrst sušených hub, 3 stroužky česneku, 30g pórku, špetka kmínu, majoránky a mletého pepře, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařící vodou. Pak je necháme dobře okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobnější kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme jednu lžíci sádla, vsypeme na ně cibuli a za stálého míchání ji necháme zpěnit. Pak do pánve vhodíme krupky, krátce je osmahneme, ochutíme solí a kořením, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Sušené houby dáme do misky s vodou a necháme je nabobtnat. Pak je vymačkáme, nakrájíme na menší kousky, podusíme na další lžíci rozpuštěného sádla a přidáme ke krupkám. Směs občas zamícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu, a dále vaříme pod pokličkou. Když se veškerá vody vsákne a odpaří a kroupy jsou měkké, přidáme do směsi prolisované nebo se solí utřené stroužky česneku a důkladně vše promícháme. Pekáček nebo ohnivzdornou mísu potřeme částí zbylého sádla, přeložíme do něj připravenou krupkovou směs, povrch pokapeme zbytkem rozpuštěného sádla a v předem vyhřáté troubě necháme zapéct. Před podáváním kubu ozdobíme nakrájeným pórkem.
Varianta: Slavnostnější podobu získá kuba přidáním uzeného vařeného masa. Ve vzniklém vývaru vaříme kroupy, scedíme je a promícháme s dušenými houbami, na sádle usmaženou cibulkou, česnekem, solí a kořením a dáme zapéct. Hotového kubu můžeme ozdobit plátky slaniny rozškvařenými na suché rozpálené pánvi.

 


Vloženo:18. 12. 2006  
http://www.xkuchtik.cz