xkuchtik.cz

 

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE.

Slovenská kuchyně.

 

INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, 20 g droždí, 70 ml mléka, 2 uvařené brambory, 200 ml kysané smetany, lžička soli, 150 g másla, 200 g škvarků, 2 vejce, kmín, hrubá sůl, 2 vejce na pomašlování.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka špetky soli, špetky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy s moukou rozdrobíme změklé máslo, přilijeme smetanu, nastrouhané uvařené brambory, přidáme kvásek, 2 vejce a osolíme. Vypracujeme v hladké těsto, vyválíme je na plát, posypeme mletými škvarky a těsto několikrát přeložíme jako obálku. Necháme kynout asi 25 minut, pak těsto opět vyválíme na plát a znovu přeložíme. Opakujeme ještě třikrát. Poté odpočaté těsto vyválíme na 2 cm plát, pomašlujeme je vejcem a posypeme kmínem a solí. Sklenkou nebo firmičkou vytvarujeme kolečka. Pečeme v předem předehřáté troubě při 190°C dozlatova.

 


Vloženo:21. 6. 2006  
http://www.xkuchtik.cz