xkuchtik.cz

 

VELIKONOČNÍ VĚNEC II.

Velikonoce jsou tady!!

 

INGREDIENCE: 500g hladké mouky, 90g másla, 70g cukru, 3 žloutky, 25g droždí, 1dcl smetany, 30g oloupaných slunečnicových semínek, 1 sáček vanilkového cukru, špetka tlučeného badyánu, půl lžičky soli, mouka na vál, tuk na plech, 1 vejce na potření.

POSTUP PŘÍPRAVY: U přípravy kynutého těsta je nejdůležitější, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, proto je včas vyndáme z lednice. Do vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do vlažné smetany vmícháme sůl. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme žloutky, a když hmota nabude, přidáme po částech mouku, osolenou smetanu, kvásek badyán a slunečnicová semínka. Ze všech surovin vypracujeme vláčné tužší těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Když zdvojnásobí objem, ještě jednou je rukama prohněteme a necháme chvilku odpočinout. Pak těsto rozdělíme na 6 dílů, které vyválíme do stejných válečků dlouhých asi 28cm. Z válečku po třech spleteme dva pevné copy, které stočíme do věnců, jejichž konce k sobě přitiskneme. Věnce upravíme tak, aby byly po obvodu přibližně stejně silné. Věnce necháme ještě asi 8 minut kynout na pomaštěném plechu (neměly by být příliš blízko sebe nebo okraje plechu, protože pečením zvětší svůj objem), pak je potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách teplotu zmírníme a věnce dopečeme dozlatova.

 


Vloženo:8. 2. 2006  
http://www.xkuchtik.cz