xkuchtik.cz

 

PUSINKOVÝ DORT

 

INGREDIENCE: 1/2 balíčku lístkového těsta, 1/4 l vody, špetka soli, 100 g tuku Hera, 150 g polohrubé nebo hrubé mouky, 4 vejce. Krém: 1/2 l mléka, 3 lžíce cukru, l balíček vanilkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky (nebo l vanilkový pudink), 5 vajec, karamel. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci svaříme vodu, osolíme ji, přidáme tuk, necháme ho rozpustit a za stálého míchání vsypeme všechnu mouku najednou. Stále mícháme na velmi mírném plameni, až se těsto přestane chytat vařečky i hrnku. Pak ještě chvíli mícháme mimo oheň. Do teplého těsta vyklepneme jedno vejce po druhém, a každé dokonale promícháme. Pak teprve přidáme další vejce. Lístkové těsto vyválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu a položíme ho na pomaštěný plech. Vaječné těsto vložíme do cukrářského sáčku se širší hubičkou a na lístkové těsto s ním nastříkáme spirálu. Tak upotřebíme asi polovinu těsta. Z druhé poloviny nastříkáme na okraj plechu asi 20 pusinek. Obě těsta mírně pocukrujeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi půl hodiny, až je moučník zlatavý. Během pečení neotevíráme troubu ani nesnižujeme teplotu. Upečený moučník vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Ještě teplé pusinky rozkrojíme ostrým nožem na poloviny, abychom je mohli naplnit krémem. Mléko smícháme s cukrem a moukou nebo pudinkovým práškem a uvaříme krém. Sejmeme ho z ohně, promícháme a do horkého vmícháme postupně všechny žloutky. Hustým krémem naplníme rozkrojené pusinky a opět je spojíme. Zbylý teplý krém smícháme se sněhem ušlehaným ze 3 bílků a trochy cukru. Tímto krémem ozdobíme dort. Pusinky rozložíme okolo obvodu a přelijeme je karamelem nebo kávovou polevou. Celý dort necháme dobře vychladit. Před podáváním ještě dozdobíme šlehačkou a zavařeným nebo čerstvým ovocem. Příprava karamelu: 200 g pískového nebo krystalového cukru vsypeme na pánvičku, pokropíme 2 lžícemi vody a za stálého míchání zahříváme na nepříliš silném ohni. Cukr se pomalu rozpustí a dostane zlatohnědou barvu. Hned ho sejmeme z ohně, můžeme přidat i trochu vody, podle toho, jak chceme karamel hustý, a hned ho použijeme k přelití pusinek. Po ochlazení karamel ztuhne. Kávová poleva: 200 g moučkového cukru nasypeme do misky, přidáme 4 lžíce horké černé kávy a mícháme, až je poleva hustá, hladká a lesklá. Můžeme ji ještě přichutit trochou karamelu a dobře umíchat.

 


Vloženo:23. 1. 2014  
http://www.xkuchtik.cz