xkuchtik.cz

 

KRÁLÍK S JARNÍ ZELENINOU.

 

INGREDIENCE: 1 Králík o hmotnosti asi I 200 g. Marináda: 100 ml bílého vína, 1 lžíce octa (nejlépe vinného), 2 lžíce pikantní hořčice, 3 lžíce oleje, špetka tymiánu, 1 malý bobkový list. 100g uzené slaniny rozkrájené nu kostičky, 3 středně velké mrkve, 8 malých jarních cibulek. 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml červeného vina, 200 ml masového vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Přísady k přípravě marinády promícháme a králíka jimi potřeme. Pak jej zabalíme do alobalu a necháme (nejlépe přes noc) v chladničce uležet. Před zpracovánIm maso osušíme. V hlubší pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpustíme slaninu, rozpečené kostičky slaniny vyjmeme. Na tuku vypečeném ze slaniny opečeme po všech stranách dozlatova porce krátíka. Přidáme otištěnou a na menší kousky (nejlépe na proužky) rozkrájenou mrkev a cibulky v celku, zeleninu necháme chvíli dusit, až dostane trochu barvu. Pak ji zasypeme moukou a mícháme, až zezlátne. Přidáme rajčatový protlak, ještě chvíli společně dusímé, zalijeme červeným vínem zamícháme a přidáme vývar, marinádu i škvarečky vyškvařené slanmy. Zakryjeme pokličkou.a dusíme v předehřáté mírně horké troubě asi hodinu. měkké, jakmile jím hladce projede špička ostrého nože. K takto připravenému králíku podáváme salát z čerstvé zeleniny, hlávkový, ředkvičkový, z mladých listů pampelišky nebo z řeřichy.

 


Vloženo:25. 1. 2000  
http://www.xkuchtik.cz