xkuchtik.cz

 

JAHODOVÝ KOLÁČ

 

INGREDIENCE: 250 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 180 g másla, l vejce, špetka soli, citrónová kůra, 2 lžíce zavařeniny, 600 g kompotovaných jahod, tuk a mouka na formu. Poleva: 1/4 l šťávy z jahod, l lžíce želatiny (nebo 1/2 pudinkového prášku), 120 g cukru (případně šlehačka na ozdobení). POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme s cukrem, přidáme vejce a změklé máslo a vypracujeme těsto.Vyválíme ho dokulata a vložíme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy tak, abychom vytvořili okraj. Koláč vložíme do trouby a upečeme dozlatova. Když je hotový, vyjmeme ho z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Buď smícháme pudinkový prášek s cukrem a jahodovou šťávou, přivedeme k varu a asi 2 minuty vaříme za stálého míchání, nebo jahodovou šťávu smícháme se želatinou, necháme chvíli nabobtnat, zahřejeme, ale nevaříme, a vmícháme cukr. Upečený koláč potřeme zavařeninou, na ni naskládáme Okapané jahody a polijeme chladnoucí polevou. Necháme dobře vychladit a hotový koláč můžeme ještě ozdobit šlehačkou.

 


Vloženo:12. 8. 2014  
http://www.xkuchtik.cz