xkuchtik.cz

 

ČESKÉ BUCHTY

 

INGREDIENCE:
500 g polohrubé mouku,
špetka soli,
30 g droždí,
80 g cukru,
1/4 l mléka,
2 žloutky,
120 g másla
Vanilkový cukr 1 bal.

Náplň:
3 dl sklenice švestkových povidel, trochu skořice,
lžička strouhané citrónové kůru,
trochu rumu, a pokud jsou povidla řidší,
trochu strouhaného perníku nebo rozdrcených piškotů na zahuštění.

 

POSTUP PŘÍPRAVY:
Ve vlahém mléce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme se solí, cukrem a žloutky, přidáme vykynutý kvásek a nakonec asi 8 lžic rozehřátého másla.
Vypracujeme hustší těsto, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a v míse necháme asi hodinu kynout na teple.
Pak lžící vykrajujeme kousky, na pomoučeném prkénku je zploštíme, naplníme lžičkou ochucených povidel, sbalíme do šátečku, zakulatíme jako knedlík a vložíme do vymaštěného pekáče.
Buchtu pomastíme po obvodu a tak pokračujeme, až je pekáč plný.
Zbytkem rozehřátého másla potřeme povrch a vložíme do předehřáté trouby péct.
Dozlatova upečené buchty vyklopíme, oddělíme od sebe a necháme vychladnout.

 


Vloženo:20. 2. 2008  
http://www.xkuchtik.cz