xkuchtik.cz

 

JIHOČESKÁ KULAJDÁ III.

 

INGREDIENCE: 1 l vývaru z masoxu, 1 l kyselého mléka nebo kefíru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, hrst předem namočených sušených hub (nebo 200 g čerstvých), 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, 5 brambor, 2 vejce, petrželka, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, přidáme mouku (množství podle toho, jak chceme polévku hustou) a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme vodu nebo vývar z masoxu, dobře prošleháme a přivedeme do varu. Přidáme kmín, sušené a namočené nebo čerstvé, na plátky nakrájené houby, na kostičky nakrájené brambory a vaříme téměř doměkka. Pak sejmeme polévku z ohně, pomalu za stálého míchání přilijeme mléko a opět krátce za občasného promíchání vaříme. Polévku dochutíme solí, vyklepneme do ní vejce lehce je rozšleháme a nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku.

 


Vloženo:2. 11. 2004  
http://www.xkuchtik.cz