xkuchtik.cz

 

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA II.

 

INGREDIENCE: 500g drštek, 1 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 větší cibule, 1 kostka masoxu, sůl, pepř, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, 4 stroužky česneku, petrželka, polévkové koření.

POSTUP PŘÍPRAVY: Dršťky namočíme do vlažné vody, propláchneme je od tekoucí vodou a nakrájíme na větší kousky. Zlijeme je studenou vodou, povaříme 5 minut, vodu slijeme a dršťky propláchneme. Tak je povaříme a propláchneme třikrát. Čisté dršťky nakrájíme na prkénku na menší kousky, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a pepř a vaříme bud v hrnci 3 hodiny, nebo v tlakovém hrnci hodinu. Mezitím v hrnci rozehřejeme sádlo, vhodíme propláchnutou kořenovou zeleninu a osmahneme ji. Až se voda vydusí, přidáme mouku a společně se zeleninou mírně osmahneme. Vmícháme i papriku, aby se rozpustila. Pak zeleninu zalijeme vodou a po klesnutí tlaku v tlakovém hrnci i vývarem z drštěk. Dobře promícháme, přivedeme k varu, přidáme měkké dršťky, masox, majoránku, kmín, prolisovaný česnek a chvíli společně za občasného míchání vaříme doměkka. Dochutíme podle obliby, přidáme polévkové koření a jemně nasekanou petrželku a podáváme horké s chlebem. Do dršťkové polévky můžeme přidat i 100g vařeného uzeného masa nakrájeného na kostičky nebo 100 g anglické slaniny, kterou pokrájíme na kostičky, rozškvaříme na sádle a osmahneme na něm zeleninu. Získáme tak chutné obměny.

 


Vloženo:26. 3. 2007  
http://www.xkuchtik.cz