xkuchtik.cz

 

ALSASKÉ ZAPEČENÉ ZELÍ

 

INGREDIENCE: 500 g kysaného zelí, l velká cibule, 2 dl bílého vína tzv. suchého, l velké jablko, 2 lžíce husího sádla (může být i vepřové), 250 g libového uzeného bůčku, 4 vepřové řízky, 4 nožičky klobásy (nejlépe paprikové), sklenka třešňovice, 1/2 l vývaru z masa nebo z bujónové kostky, l lžička jalovčinek, 4 nožičky jemného párku. POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle osmahneme po obou stranách naklepané a osolené vepřové řízky a dáme je na teplo. Do zbylého horkého sádla vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí (raději ho propláchneme), promícháme s cibulí, podlijeme vínem, vmícháme oloupané a pokrájené jablko bez jádřince, ochutíme jalovcem a zalijeme vývarem tak, aby bylo zelí ponořeno. Přikryjeme poklicí a vaříme mírným varem. Mezitím nakrájíme bůček na silnější plátky a vložíme do zelí. Později přidáme klobásy, opečené vepřové řízky a nakonec párky. Ty jen prohřejeme, aby nepopraskaly. Zelí i s uzeným masem dusíme asi 2 a l /2 hodiny na mírném ohni. Ke konci dušení pokapeme zelí třešňovicí a necháme odpařit. Pokrm podáváme na velké míse tak, že nejprve rozložíme dušené zelí, na něj horké maso a párky a okolo jako přílohu horké vařené brambory (nejlépe vařené ve slupce a pak oloupené). Mírně je osolíme a podáváme. Je to úžasné.

 


Vloženo:2. 6. 2014  
http://www.xkuchtik.cz