xkuchtik.cz

 

LASAGNE S MLETÝM MASEM A RAJSKOU OMÁČKOU

 

INGREDIENCE: 300 g lasagní (nudlové obdélníkové placky - lze použít i nepředvařené), 2 lžíce oleje, 500 g mletého hovězího masa, l cibule, l stroužek česneku, l velký rajčatový protlak, sůl, pepř, sladká mletá paprika, l lžička sušeného oregana, 50 g mouky, 50 g másla, 400 ml mléka, 200 ml suchého bílého vína, bílý pepř, 80 g tvrdého sýra, 150 ml jogurtu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji a za stálého míchání zprudka opečeme mleté maso. Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli, přidáme k masu a krátce společně opékáme. Potom přidáme oloupaný prolisovaný česnek, rajčatový protlak a dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a oreganem. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, důkladně promícháme a po částech vmícháme mléko a víno. Omáčku necháme vařit, dokud nezhoustne. Dochutíme solí a bílým pepřem. Sýr nastrouháme najemno a rozmícháme s jogurtem. Dostatečně velkou zapékací formu vylijeme l naběračkou bílé omáčky a naplníme částí ochuceného mletého masa. Na maso položíme několik plátků lasagní tak, aby bylo maso pokryté. V případe, že je forma větší, plátky přelomíme a položíme je až k okrajům. Potom polijeme opět bílou omáčkou, poklademe další částí masové náplně a opět překryjeme plátky těstovin. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny přísady. Poslední vrstva by měla být z těstovin. Jogurt se sýrem rozetřeme na poslední vrstvu lasagní, aby byla celá zakrytá. Zapékací formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme bez poklice. Vrstva sýra by měla zezlátnout a tekutina z těstovin by se měla vsáknout. Množství mletého masa můžeme snížit na 375 g a zbytek nahradit 300 g hrášku. K tomuto pokrmu se hodí míchaný salát a lehké červené víno, nebo bílé víno, které jsme používali při přípravě omáčky.

 


Vloženo:18. 6. 2014  
http://www.xkuchtik.cz