xkuchtik.cz

 

SRNČÍ KÝTA NA SMETANĚ II.

 

INGREDIENCE: 1 k srnčí kýty bez kosti, 50 g slaniny, 150 g oleje, 200 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 1 citrón, 200 hladké mouky, cukr, ocet, sůl, divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián), obyčejná hořčice, mléko, smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěnou kýtu odblaníme, vypereme, protkneme slaninou, osolíme a necháme asi hodinu odležet v chladničce. Na polovině tuku osmažíme dorůžova na kolečka nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou zeleninu. Zakapeme octem, přidáme divoké koření, trochu vařící vody, vložíme připravenou kýtu a dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení kýtu občas přeléváme šťávou. Když je kýta měkká, vyjmeme ji, šťávu zahustíme světlou jíškou, dobře promícháme, přidáme cukr, hořčici, zalijeme mlékem, podle chuti dosolíme, přidáme citrónovou šťávu, povaříme a přecedíme přes jemné síto. Porce nakrájeného masa přes vlákno přeléváme omáčkou. Pro zjemnění omáčky můžeme použít 1 dl bílého vína a 100 g másla. Příloha: houskové knedlíky.

 


Vloženo:12. 7. 2003  
http://www.xkuchtik.cz