xkuchtik.cz

 

CHATAŘSKÁ SEKANÁ

 

INGREDIENCE: 500 g hovězího zadního masa, 500 g vepřové plece, 200 g uzeného masa nebo uzeniny, 2 rohlíky, 1 dl mléka, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíce hladké mouky, 50 g slaniny, 1 cibule, po špetce muškátového květu, mletého zázvoru a pepře, 3 vejce, sůl, 10 plátků slaniny nebo 1 klobása či 2 natvrdo vařená vejce.

POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí, vepřové a uzené maso umeleme (nejlépe dvakrát). Slaninu rozkrájíme na nudličky, rozškvaříme a osmahneme na m nadrobno nakrájenou cibuli. Rohlíky nakrájíme na plátky, přelijeme mlékem a necháme vsáknout. Umleté maso osolíme, okořeníme, vmícháme slaninu s cibulkou, mouku, namočené rohlíky a vejce, z nichž 1 bílek oddělíme a necháme na potření sekané. Směs zahustíme strouhankou, rozdělíme na poloviny, rozložíme na prkénko posypané strouhankou a vytvarujeme do obdélníku. Poklademe ji plátky slaniny nebo klobásou či vařenými oloupanými vejci. Potom masovou směs důkladně stočíme a stiskneme, aby uvnitř nebyly mezery, okraje srovnáme a celou šišku potřeme bílkem. Opatrně ji vložíme na pekáč s rozehřátým sádlem a v horké troubě zapečeme. Poté ji podlijeme vodou a asi 1 hodinu pečeme. Před koncem pečení sekanou obrátíme, aby se opekla i zespodu. Podáváme ji teplou s bramborem nebo studenou s bramborovým salátem.

 


Vloženo:9. 10. 2007  
http://www.xkuchtik.cz