xkuchtik.cz

 

SEČUÁNSKÉ KUŘE

 

INGREDIENCE: l kuře (nebo 4 kuřecí řízky z prsíček), l vejce, 2 lžíce škrobu, 1-2 lžíce sójové omáčky, 1/2 malé hlávky zelí, 10 žampionů, l cibule, 2 stroužky česneku, čili nebo několik feferonek podle chuti, 1/2 lžičky glutasolu, 1 lžička škrobu. Zálivka: šálek vyváni z kostky bujónu, 1/2 šálku vína, 3 lžíce sójové omáčky, l lžička cukru, 2/2 lžičky zázvoru, l lžíce citrónové šťávy, větší špetka glutasolu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrojíme na páteři a pomalu odřezáváme od žeber, křídla a nohy vykostíme a čisté maso nakrájíme na tenké kousky. Vyklepneme k němu vejce, posypeme 1-2 lžícemi škrobu (podle velikosti kuřete), Zakapeme trochou sójové omáčky a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Zelí nakrájíme na čtverečky, vložíme do vařící osolené vody a minutu povaříme. Pak vodu scedíme a zelí propláchneme studenou vodou. Necháme okapat. Na plátky nakrájíme žampiony, vložíme je na trochu rozehřátého oleje, lehce osolíme a dusíme, až se vzniklá šťáva vydusí. Dále si připravíme zálivku. Vývar z bujónové kostky doplníme vínem, sójovou omáčkou, cukrem, zázvorem, citrónovou šťávou a povaříme. Pak odstavíme a vmícháme glutasol. V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme olej, postupně vhodíme kousky odleželého masa a vidličkou oddělujeme, aby se jednotlivé kousky neslepovaly. Když jsou všechny kousky masa osmaženy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli (můžeme přidat i l pórek), na plátky nakrájený česnek, po chvíli Okapané zelí a podušené žampiony. Společně asi 3 minuty opékáme na silném ohni, pak zalijeme zálivkou, přiostříme čili nebo feferonkami a zahustíme lžičkou škrobu, který jsme rozmíchali v troše studené vody. Ještě jednou dobře promícháme a hned podáváme s dušenou rýží (která je téměř neslaná).

 


Vloženo:20. 4. 2010  
http://www.xkuchtik.cz