xkuchtik.cz

 

HUSA PEČENÁ PO ČESKU

Jednoduché Silvestrovské menu !!

 

INGREDIENCE: 1 husa, sůl, kmín.

POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou a očištěnou husu omyjeme, sádlo z břicha vyndáme a husu osolíme a pokmínujeme na povrchu i uvnitř. Vyjmuté sádlo nakrájíme a na pekáči rozškvaříme. Pak do pekáče vložíme husu, podlijeme ji vodou a pečeme v nepříliš horké troubě. Během pečení husu podléváme vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme vodou a sbíráme vypečené sádlo, které je na povrchu výpeku, aby se nepřepalovalo. Aby sádlo snáze z podkoží vytékalo, vidličkou propichujeme kůži na bocích a stehnech. Občas husu obrátíme. Nakonec ji dopečeme prsíčky nahoru. Husa musí být upečená dozlatova, aby kůžička byla křupavá. Pečenou husu vyjmeme z pekáče, na prkénku ji naporcujeme, z pekáče slijeme vypečenou šťávu a šťávu, která se napekla na okraje pekáče, oškrábeme. Pekáč vypláchneme trochou vody, kterou rovněž vlijeme do šťávy Šťávu dobře povaříme. Naporcovanou husu vrátíme do pekáče a necháme ji v troubě, než ji budeme podávat. K takto upečené huse můžeme podávat Příloha: kyselé dušené zelí a knedlík

 


Vloženo:28. 12. 2007  
http://www.xkuchtik.cz