xkuchtik.cz

 

ANGLICKÉ HOVĚZÍ

 

INGREDIENCE: 1 až 2 kg roštěnce i s kostí, 4 lžíce sádla, 1 lžíce mouky, sůl, pepř, 1 cibule, větší špetka papriky, 1 lžíce worcesterské omáčky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnec se silnější vrstvou loje očistíme, lůj mírně nakrojíme na čtverečky, ale zásadně ho neodstraňujeme, zabraňuje vysoušení masa při pečení. Maso i s lojem osolíme, opepříme a čtverečky loje posypeme troškou mouky. Cibuli rozkrojíme na po]oviny, vložíme je na pekáč, na půlky cibule položíme maso a necháme ho asi hodinu odpočinout, aby se prosolilo. Pak přidáme sádlo, pekáč s masem vložíme do předehřátě trouby a při vysoké teplotě (220 °C) pečeme asi 45 minut. Nepodléváme vodou! Poté jehlicí vpíchneme doprostřed masa, maso stlačíme, a vytéká-li jen růžová šťáva, maso je lehce propečené. Pro Angličany akorát. Kdo však má raději maso více propečené, vloží ho ještě asi na 20-30 minut a dopéká už při nižší teplotě, aby se povrch nezačal pálit. Pak maso vyjmeme a necháme na teple asi půl hodiny přikryté odpočinout. Výpek zaprášíme moukou a paprikou, osmahneme (použitou cibuli vyhodíme), vlijeme do kastrůlku, zalijeme vývarem z kostky nebo vodou, pokud dáváme jen vodu, tak mírně osolíme a vaříme, až se tuk odděluje od šťávy Dochutíme worcesterem, případně solí a pepřem a podáváme k masu nakrájenému na velmi tenké plátky. Podáváme s rýží nebo opékanými brambory.

 


Vloženo:10. 1. 2010  
http://www.xkuchtik.cz