xkuchtik.cz

 

MANGOLDOVÉ ZÁVITKY ZAPEČENÉ SE SÝREM.

 

Máte na zahrádce tuhle skvělou zeleninu, kterou můžete sklízet od jara do pozdního podzimu? Pochází z východního Středomoří a byla známa už v antice. Mnohem více ji oceňují v západní Evropě, Středomoří i USA. Má mnoho minerálních látek, vitaminu C, B, provitamin A a také betain proti kornatění cév. Je to zelenina zvláště pro starší osoby.

POSTUP PŘÍPRVY: Připravíme nádivku ze 300 g mletého masa, 100 g polouvařené rýže, prohněteme s vejcem, solí, lžičkou provensálského koření, špetkou zázvoru. Zamícháme i jemně sekanou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce petrželky. Mangold ( 12 listů) zbavíme silných žeber. Ta pokrájíme a dáme spolu s 1 hrubě sekanou cibulí a 2 stroužky česneku do máslem vytřeného pekáčku. Listy naplníme nádivkou, svineme do balíčku a klademe vedle sebe do pekáčku. Pokapeme 2 lžícemi smetany, podlijeme vodou (nebo i 1 dl bílého vína), poklademe čtverečky z 50 g slaniny a dáme péci. Podléváme a přeléváme šťávou. Hotové závitky podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, rýží. Někdy můžeme spolu se závitky podusit 1 - 2 nakrájená rajčata.

 


Vloženo:6. 7. 2003  
http://www.xkuchtik.cz