xkuchtik.cz

 

PRAŽSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ.

 

Ne zcela běžná úprava hovězího masa. Ale může to být i vepřové, nebo i jehněčí či krůtí.

POSTUP PŘÍPRVY: Špalíček (asi 1 kg) zadního hovězího masa vcelku naklepeme a nožem uděláme širší hluboký řez, ten naplníme nádivkou. Hned ji připravíme: na lžíci másla zpěníme nakrájenou menší cibulku, na ní krátce opečeme 100 g drobně nakrájeného měkkého salámu. Přidáme lžíci nasekané naložené kapie, lžíci petrželky, zahustíme 1 - 2 vejci, osolíme, opepříme a dáme vychladnout. Malou kvedlačkou pak vtlačíme nádivku do otvoru v mase. Maso pak osolíme, opepříme. opečeme na 2 lžících másla spolu se 2 nakrájenými cibulemi. Přidáme 6 jalovčinek, 2 bobkové listy, 1 lžičky tymiánu, podlijeme vodou a 1 dl bílého vína. Přiklopené dáme dusit do trouby. Během dušení podléváme a přeléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk. zaprášíme lžící polohrubé mouky a zředíme vodou (případně i 1 dl vína). Povaříme na polohustou omáčku. Podáváme s rýží, noky nebo knedlíkem a hruškovým kompotem

 


Vloženo:13. 4. 2003  
http://www.xkuchtik.cz