xkuchtik.cz

 

HOVĚZÍ SEKANÁ NA ITALSKÝ ZPŮSOB.

 

INGREDIENCE: 1 včerejší houska, 750g rajčat, 150g ovčího sýra, 500g žampionů, 30g másla, sůl, černý pepř, 2 svazky petržele, 750g hovězí sekané, 1 cibule, 2 vejce, 1 lžičky sušeného rozmarýnu, sladká paprika, 1 lžíce olivového oleje, 1 kelímku smetany ke šlehání, 1 lžíce solamylu, alobal, podle libosti čerstvé oregano nebo tymián.

POSTUP PŘÍPRAVY: Housku namočíme do studené vody. Rajčata omyjeme a 200 g z nich rozpůlíme, vyjmeme jadérka a rozkrájíme je. Ovčí sýr nakrájíme na kostky. Ze žampionů odebereme 150 g, očistíme a rozčtvrtíme je. Na pánvi rozehřejeme 10 g tuku a žampiony krátce osmahneme. Ochutíme solí, pepřem a necháme vychladnout. Petržel opereme, vytřepáme ze přebytečné vody a najemno nasekáme. Z namočené housky vymačkáme vodu a v míse ji zapracujeme do masa. Přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli. Vejce, polovinu petrželky, rozmarýn, sůl, pepř a papriku rovněž přidáme a řádně promícháme. Znovu okořeníme. Nakonec vmícháme sýr, žampiony, rajčata a ze všeho uhněteme podlouhlou šišku, kterou dáme do pekáče na olivový olej. Pečeme v předehřáté troubě (200 ° C) asi na 45 minut. Mezitím rozpůlíme zbylá rajčata, vydlabeme z nich a rozkrájíme je. Stejně naložíme se zbylými žampiony. Rozehřejeme tuk a žampiony na něm osmahneme dozlatova. Přidáme rajčata a spolu s houbami je krátce podusíme 1 –2 minuty. Zbývající bylinky přimícháme a okořeníme solí a pepřem. Směs odložíme na teplé místo. Posledních 5 –10 minut před koncem pečení přilijeme k sekané 1/4 litru vody. Hotovou pečeni vyjmeme a zabalíme do alobalu. Šťávu propasírujeme sítem do jiného hrnce. Smícháme solamyl se smetanou, zahustíme omáčku a necháme přejít varem. Osolíme a opepříme. Dušenou zeleninovou směs rozdělíme na mísu a servírujeme dohromady se sekanou. Podle libosti můžeme ozdobit čerstvým tymiánem nebo oreganem. Omáčku pak podáváme zvlášť v omáčníku.

 


Vloženo:25. 5. 2002  
http://www.xkuchtik.cz