xkuchtik.cz

 

SRNČÍ KOTLETY S CIBULOVOU KAŠÍ (FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ).

 

INGREDIENCE: 1 kg srnčí zvěřiny (hřbetu), 100g slaniny, 150g uzeného jazyka, sůl, kořeni (5 zrn pepře, 5 bobulek jalovce), 1 l polévky, 50g šunky, 1/8 l smetan.
Cibulové pyré: 8 menších cibulí, 1/8 kg másla, 50g šunky, 2 lžíce mouky, 1 l sladké smetany.

POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety osolíme, protáhneme slaninou a uzeným jazykem a zvolna dusíme dobře přikryté (přidáme pepř a jalovec), podlité jednak šťávou z dušené zvěřiny, jednak dobrou polévkou. Měkké srovnáme mezi prkénka a zatížíme. Zatím šťávu, v níž jsme kotlety dusili, přecedíme a ještě svaříme, aby byla dosti hustá. Kotlety potom ostrým nožem úhledně okrájíme (aby vynikla slanina) a dáme do šťávy jen ohřát (ne již ,vařit). Na mísu upravíme bílé pyré z cibule, kotletky kolem něho položíme a každou zvlášť polijeme šťávou. Kolem nich upravíme věnec z bílých malých dušených cibulek a z kytiček zelené petrželky. Cibulové pyré: Velké oloupané cibule nakrájíme na lístky a v osolené vodě napolo uvaříme. Ocezené dusíme na másle a šunce doměkka., ale musí zůstat bílé. Připravíme si světlou máslovou jíšku, svaříme se sladkou smetanou, přidáme dušenou cibuli a vše prolisujeme sítkem, osolíme, opepříme a necháme na plotně za stálého míchání přejit var, čímž pyré současně zahustíme.

 


Vloženo:5. 10. 2002  
http://www.xkuchtik.cz