xkuchtik.cz

 

ZVĚŘINOVÁ PAŠTIKA – ČESKÁ KUCHYNĚ.

 

INGREDIENCE: 1 pečený bažant a 1 bažanta syrového, 250g husích jater, 250g slaniny dovnitř, 3 kousky žampiónú, 4 žloutky, 5 kusů pistácií, 80g bílé žemle, 4 lžíce mléka, 4 lžíce madeirského vína, 200g slaniny na vyložení formy, sů1 (podle chuti), na špičku nože bílého pepře a paštikové koření. Na ozdobu: 100g slaniny, 2 citróny, 750g aspiku, 500g zavařených rynglí, 10 višní, zelená kadeřavá petrželka. Mladého bažanta oškubáme, opálíme, vykucháme, vypereme a uvnitř i zevně osolíme. Na prsíčka přivážeme plátky slaniny, hlavičku podložíme pod křídla a nohy přivážeme k tělu. Na pekáči rozehřejeme máslo, přidáme cely pepř a bažanta pečeme asi 40-50 minut. Při pečení nalijeme pod bažanta trochu vařící vady, aby se máslo .nespálilo. Měkkého bažanta dáme vychladnout. Ze starších, odleželých bažantů oškrábeme všechno maso s kostí. Z upečeného bažanta uřízneme hlavičku s krkem, odstraníme slaninu, prsíčka pěkně v celku seřízneme, dáme na talíř a s hlavičkou uschováme. Ostatní zvěřinu zbavíme ,kostí, rozsekáme, přidáme k syrovému bažantu, vše jemně umeleme na strojku a ještě prolisujeme. Pak prolisujeme ke zvěřině syrová husí játra a žemli namočenou ve vině. Vše dobře v míse promícháme, přidáme sůl, bílý tlučeny pepř, a kostičky nakrájené oloupané žampióny, spařené (oloupané) nakrájené zelené mandle, vypečenou šťávu z bažanta, madeirské nebo bílé víno, žloutky a na špičku nože paštikové koření. Tuto směs dobře promícháme. Podlouhlou formu na paštiky vyložíme tenkými plátky slaniny, rozetřeme do ní paštikovou hmotu, povrch přikryjeme rovněž slaninou a uzavřeme víkem. Formu postavíme do většího pekáče, v němž je vařící voda, a v troubě 2 hodiny v páře pečeme. Ozdobíme a podáváme.

 


Vloženo:8. 7. 2012  
http://www.xkuchtik.cz