xkuchtik.cz

 

UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU.

 

INGREDIENCE: 600 g uzeného masa, 1 cibule, několik kuliček pepře, 50 g másla, 2 dl smetany, 20 g mandli, ocet, cukr, 100 g křenu, 40 g hladké mouky.

POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené maso opereme ve vlažné vodě a dáme vařit do vroucí vody tak, aby bylo jen mírně potopené. Přidáme cibuli, několik kuliček pepře a zvolna vaříme do měkka. Když je maso. měkké, vyjmeme je z vývaru a po krátkém zchladnutí zbavíme kostí. Na 30 g másla osmahneme mouku, zalijeme trochou vývaru a rozšleháme. Zvolna vaříme 30 minut, potom přidáme smetanu a podle potřeby opět vývar, abychom dosáhli žádoucí hustoty omáčky. Zbývající máslo rozehřejeme a krátce v něm prohřejeme čerstvé nastrouhaný křen, přidáme lžící octa, lžičku cukru a spařené oloupané  rozkrájené mandle. Ke křenu přecedíme přes sítko provařenou omáčku, necháme přejít var a podáváme s masem a houskovým knedlíkem.

 


Vloženo:10. 2. 2002  
http://www.xkuchtik.cz