1.  SPECIALITY DRUBEZ | HUSI PRSA A STEHNA PO STAROCESKU INGREDIENCE: Husi prsa a stehna, 6 strouzku cesneku, sul, ml. zazvor, husi sadlo, 1 cibule, nekolik kulicek pepre a noveho koreni. ​POSTUP PRIPRAVY: Ocistene porce husy proklinkujeme oloupany .....


2.  OD BABICKY | BABICCINY VELIKONOCNI ZAVITKY INGREDIENCE: 4 tenke hovezi platky, sul, pepr, plnotucna horcice, 8 zampionu, 4 male nozicky parku, 1 cibule, 4 platky slaniny, olej, 4 kulicky cerneho pepre, 300 ml vyvaru z kostky, 1 lzice hladke mo .....


3.  ZELENINA | RYCHLE PATIZONOVE PYRE INGREDIENCE: 3/4 kg patizonu, 20 g cukru, 1/2 lzicky soli, l lzice octa, stava z l citronu, spetka tluceneho kminu, 20 g masla. POSTUP PRIPRAVY: Patizon oloupeme, zbavime jader, rozctvrtime a dame va .....


4.  HOVEZI ROSTENKY | PLNENA HOVEZI PECENE (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: 1. Pekny kus hoveziho masa, nejlepe z nizkeho boku, se zbavi kosti, rozrizne na tenky plat, osoli a naklepe. Umele se po kousku veproveho a uzeneho masa, prida vajicko, strouhana .....


5.  BRAMBORY | BRAMBOROVY NAKYP S JABLKY INGREDIENCE: 250 g brambor, 50 g krupice, 200 g jablk, 10 g masla, sul. POSTUP PRIPRAVY: Uvarene brambory nastrouhame, mirne osolime, smichame s krupici a drobne nakrajenymi jablky a dame do maslem v .....


6.  STARE RECEPY | KVETAKOVE SMAZENKY (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Ne zcela do mekka uvareny kvetak se najemno useka, prida se k huste kasi z ovesnych vlocek a mleka, treba suseneho, osmazena cibulka, cesnek, pepr, podle potreby soli, .....


7.  STARE RECEPY | BRAMBOROVY NAKYP (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: I. 150 g cukru se utre se 3 zloutky, prida 150 g strouhanych studenych brambor, lzicka kakaa, z 3 bilku snih se 60 g orechu. Pece se ½ hodiny, vychladly plni marmeladou, t .....


8.  DRUBEZ KACHNA | KACHNA PO CINSKU INGREDIENCE: 500g kachniho masa, 2 vejce, 2 lzice bramborove moucky, 1 mensi hlavky zeli, 2 lzice cerveneho vina, 2 lzice vorcestru, 2 lzice polevkoveho koreni Vitana, 1 lzicky koreni kari, 1 lzicky k .....


9.  BRAMBORY | BRAMBOROVY NAKYP S BYLINKAMI INGREDIENCE: 2 celozrnne housky, 100 ml mleka, 300g brambor, 2 lzice michane mouky, 2 vejce, sul, 3lzice nakrajenych rostlinnych nati, 3 lzice strouhaneho syra, pripadne 1 lzice suseneho drozdi. POST .....


10.  STARE RECEPY | PECENA KRMENA HUSA (Recept z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Vecer pred pecenimi odlezela husa se omyje, nasoli a okminuje. Na pekac se da nakrajene prsni sadlo, vyjmute z husy po vykuchani, ktere se ovsem muze i drive vyskvarit. Ale skvar .....


11.  HOVEZI SVICKOVA | ROSTBIF III INGREDIENCE: 800 g hoveziho ze svickove, sul, mlety pepr, 8 lzic oleje, vyvar z kosti, 15 g masla. POSTUP PRIPRAVY: Nekolik dnu odlezele maso osolime, opeprime a na rozehratem oleji za staleho poleva .....


12.  BRAMBORY | BRAMBOROVY NAKYP S UZENINOU INGREDIENCE: 600g brambor, 3 cibule, 2 lzice preskvareneho masla, 400g liboveho salamu, 1/8 l rajcatove stavy, sul, ml. bily pepr, 100g ulezele goudy, 1 lzicka suseneho rozmarynu, tuk do formy POSTUP .....


13.  BRAMBORY | BRAMBOROVY NAKYP INGREDIENCE: 750g brambor, sul, 100g syra gouda, 2 zloutky, 2 kelimky (po 150g) kysane smetany, bily pepr, str. muskatovy orisek, 3 stonky porku, 200g zampionu, 50g sekanych liskovych orisku. POSTUP .....


14.  PRILOHY | HANACKY KREN (Recepty z tricatych let minuleho stoleti) POSTUP PRIPRAVY: Uvarene moucne brambory se oloupaji, protlaci sitem, smichaji se strouhanym krenem, osoli, okyseli octem a zredi polevkou nebo horkou vodou s polevkovym korenim tak, aby bramborovy .....


15.  BRAMBORY | BRAMBOROVY TOC INGREDIENCE: asi 1 kg syrovych brambor, 1 l mleka, sul, 5 lzic skvarku, mlety pepr, 3 strouzky cesneku, majoranka, asi 5 lzic strouhanky, hruba mouka, sadlo nu vymazani, 400 g kyseleho zeli.POSTUP PRI .....


16.  BRAMBORY | BRAMBOROVY KOTLIK S PORKEM – Francie INGREDIENCE: 4 lzice oleje, 5-6 porku, 1,5 kg brambor, sul, mlety pepr, 400 g tvrdeho syra, muskatovy orisek, 200 ml kysane smetany, 100 g masla.POSTUP PRIPRAVY: Do kotliku nebo zapekaci misky dame ol .....


17.  DRUBEZ KACHNA | SILVESTROVSKA KACHNA NA MEDU A VINE INGREDIENCE: 1 kachna, 50 g soli, 30 g pepre, 1 hrst tymianu, 2 spetky kminu, 300 ml cerveneho vina, 200 ml vody, 100 g medu. Dusene cervene zeli: 1 mala hlavka cerveneho zeli, 100 g cibule, 200 g jab .....


18.  RYBY KAPR | KAPRI HRANOLKY INGREDIENCE: 600 g filetu z kapra, 4 vejce, 2–3 strouzky cesneku utreneho se soli, hrst nasekaneho libecku, sul, pepr, 200 g hladke mouky na obaleni, sladka mleta paprika, olej na smazeni. PO .....


19.  RYBY KAPR | KAPRI KROKETY Nahrada za klasickeho kapra (je to bez kosti). INGREDIENCE: Kapr (cca1kg), 2 housky, 200 ml mleka, 2 vejce, sul, spetka muskatoveho kvetu, olej. POSTUP PRIPRAVY: Podusene rybi maso zbavene kuze a .....


20.  SALATY | VANOCNI BRAMBOROVY SALAT (Od Erziky z Kosic) INGREDIENCE: Brambory uvarime ve slupce, muzeme do vody dat asi 2 kavove lzicky soli. Nez se brambory uvari, tak si pripravime prisady, ktere se budou davat do bramboroveho salatu. Uvarime si natvrdo .....


21.  RYBY KAPR | NADIVANY KAPR (Od Jarinky) INGREDIENCE: Kapr, 100 g susenych svestek, 100 g vlasskych orechu, cibule, olej, pepr, sul. POSTUP PRIPRAVY: Svestky kratce povarime, vypeckujeme a umeleme na masovem strojku, orechy nastrouhame. P .....


22.  RYBY FILE | PANGASIUS PO MLYNARSKU (Od Marty) INGREDIENCE: 4 kousky ryby, trochu hladke mouky, sul, drceny kmin, kousek masla a trochu oleje . POSTUP PRIPRAVY: Kazdy kousek ryby osolime, pokminujeme a obalime lehce v hladke mouce. Na panvi roze .....


23.  RYBY KAPR | KAPR NA SALVEJI INGREDIENCE: 1 stredne velky kapr, sul, 2 snitky salveje nebo susena salvej, 2 lzice masla, 1 cibule, 100g korenove zeleniny /celer, petrzel, mrkev/, ½ sardelove pasty, 1 lzice oleje. POSTUP .....


24.  SALATY | MUJ VANOCNI BRAMBOROVY SALAT ( Vaskuv ) Pomer surovin je dany mnozstvim, chuti a fantazii kdo jak chce mit salat chutove odlisny. Behem tohoto procesu prubezne ochutnavam a podle chuti pridavam prislusne ingredience, az dospeji k finalnimu .....


25.  BRAMBORY | BRAMBOROVY NAKYP SE SYREM II INGREDIENCE: 100 g brambor, 10 g masla, 1 vejce, l0 g strouhanky, 40 g nastrouhaneho eidamu nebo ementalu, 3 lzice mleka, sul. POSTUP PRIPRAVY: Maslo utreme se soli a zloutkem, pridame strouhanku zvl .....


26.  OD BABICKY | GULAS NA PIVE A CESNEKU (od Babicky) INGREDIENCE: 500 g veproveho masa (nejlepe klizky), 2,5 dl svetleho piva, 1 lzice hl. mouky, 4 strouzky cesneku, krajic starsiho chleba, kmin, sul. POSTUP PRIPRAVY: Maso nakrajene na kostky osolime .....


27.  DRUBEZ KACHNA | VELIKONOCNI KACHNA NA PIVU INGREDIENCE: 1 kachna, sul, 1 cibule, 4 lzice oleje, kmin, 8 dl cerneho piva. POSTUP PRIPRAVY: kachnu uvnitr lehce osolime. Cibuli nakrajime na prouzky a na oleji orestujeme. Kachnu po povrchu .....


28.  OD BABICKY | BRAMBOROVA CESNECKA (Od Babicky) INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 50 g oloupanych brambor, 5 strouzku cesneku, sul, kmin, 80 g sadla, petrzelka, 2 krajice tmaveho chleba.   POSTUP PRIPRAVY: Nadrobno nakajene brambory se soli a .....


29.  GULAS HOVEZI | BRAMBOROVY GULAS V INGREDIENCE: 200 g hoveziho masa, 50 g sadla, 3 cibule, spetka kminu a pepre, 1 l zeleninoveho vyvaru, 2 palive papricky, lzicka sl. Papriky, 300 g brambor, 2 rajcata.   POSTUP PRIPRAVY: Omyte .....


30.  RYBY TRESKA | TRESKA NA MANDLICH INGREDIENCE: 750g tresky, 75g mandli, ocet, sul, pepr, hladka mouka na obaleni, 2 vejce, citrón.   POSTUP PRIPRAVY: Rybu omyjeme pod tekouci studenou vodou a dobre osusime. Mand .....


Nejnovější na xkuchtik.cz

KAPUSTA DUŠENÁ S HOU ..

INGREDIENCE: 500 g kapusty, sůl, voda, 60 g másla, 50 g cibule, 150 g očištěných čerstvých hub (klouzky, křemenáče, kozáky, holubinky opěnky, čirůvky ...

Celý recept

HOUBY V OCTĚ. ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Do octa nakládáme všechny druhy jedlých hub, jsou-li mladé, tvrdé a zdravé. Nejchutnější jsou ve směsi, kdy každá houba má jinou chuť ...

Celý recept

CELEROVÝ SALÁT S OŘE ..

INGREDIENCE: 400 g sterilovaného celeru, l velká mrkev, 2 jablka, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g majolky, 5 lžic sladké smetany, 1/2 lžičky cukru, ...

Celý recept

PIKANTNÍ HOVĚZÍ ROŠT ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky se hodně naklepou, osolí, trochu opepří, po jedné straně obalí v mouce a na omastku zprudka opečou po obou stranách na ...

Celý recept

ČESKÉ ZELÍ (Recept z ..

POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávka zelí se rozčtvrtí, košťál vyřízne, zelí se nakrájí na nudličky. Na sádle zpění se drobně usekaná cibule, zelí se do toho vloží ...

Celý recept

ZELENINOVÝ PUDING (R ..

  POSTUP PŘÍPRAVY: 4 housky nakrájejí se na kostky a polijí asi ¼ l mléka, do něhož se rozkvedlali 4 žloutky. Když je houska rozmočená, ...

Celý recept

Kategorie na xkuchtik.cz